Opas perheystävällisyyteen

Lataa tältä sivulta Monimuotoiset perheet -verkoston opas perheystävällisyyden kehittämiseen.

Miten kehität työyhteisösi perheystävällisyyttä seuraavalle tasolle? Onko sinulla aidosti perheystävällinen työpaikka? Monimuotoiset perheet työelämässä – Opas johtajille, henkilöstöhallinnolle ja luottamushenkilöille -julkaisu sisältää paljon uusia vinkkejä, joita ei löydy nykyisistä perheystävällisyysohjeista.

Opas täydentää nykyisiä perheystävällisyysohjeita kertomalla, miten erilaisia perheitä on mahdollista tukea juuri heille tyypillisissä arjen haasteissa. Samalla kaikkia perhetilanteita tukevat muut hyväksi todetut perheystävälliset käytännöt, joita ovat esimerkiksi joustavat työajat, etätyömahdollisuudet, ennakoiva työaikasuunnittelu ja työajan lyhennykset.

Opas sisältää myös neuvoja kriisitilanteisiin, kuten työyhteisön jäsenen tukemiseen hänen puolisonsa tai lapsensa menehtyessä tai hänen erotessaan puolisostaan. Huomioiduiksi eivät tule vain lapsiperheelliset vaan myös lapsettomuuskriisistä kärsivät ja lapsettomuushoidoissa käyvät. Vinkkejä saat seuraaviin perhetilanteisiin:

 • Yhden vanhemman perheet
 • Uusperheet
 • Kahden kulttuurin perheet
 • Sateenkaariperheet
 • Monikkoperheet
 • Lapsettomat ja lapsettomuushoidot
 • Adoptioperheet
 • Perhehoitoperheet
 • Läheisen kuolema
 • Lapsikuolema- ja leskiperheet
 • Avo- ja avioerot

Vaikka osa monimuotoisista perhetilanteista saattaa olla vielä vieraita työyhteisölle, on näihin tilanteisiin hyvä varautua ennakolta jokaisella työpaikalla. Alkuun pääset näillä muutamilla asioilla:

 1. Kunnioita työntekijän omaa perhemääritelmää ja jousta sen mukaan.
 2. Hanki tietoa etukäteen monimuotoisista perhetilanteista. Kerro, jos perheen tilanne ei ole itsellesi tuttu. Lupaa kuunnella ja oppia.
 3. Joskus jonkin perhetilanteen kohdalla on oltava joustavampi kuin muiden. Huolehdi, etteivät muut kuormitu joustoista, jotta ilmapiiri säilyy hyvänä.
 4. Jousta tarvittaessa työehtosopimuksen ja lain perhemääritelmistä esimerkiksi sairaan lapsen äkillisen hoitovapaan ja läheisen menettämiseen liittyvien vapaiden kohdalla.
 5. Luo avoin ilmapiiri perheistä, lapsista, perheellistymistoiveista, kriisitilanteista ja muista erilaisista perhetilanteista puhumiselle.
 6. Tee monimuotoisuudelle sekä erilaisille kielille ja kulttuureille tilaa jo ennen kuin sille löytyy tarvetta työyhteisössä. Kitke ja ehkäise syrjintää sekä syrjivää puhetta.
 7. Kerro henkilöstölle perheystävällisistä joustoista ja tee perheystävällisyyssuunnitelma, jossa huomioit erilaiset vanhemmuudet, perhemuodot ja -tilanteet sekä myös lapsettomien tarpeet.

Oppaan on koonnut Monimuotoiset perheet -verkosto, johon kuuluu kymmenen perhejärjestöä. Monimuotoiset perheet -verkoston työntekijät ja verkostoon kuuluvat perhejärjestöt vastaavat mielellään kysymyksiisi.

Lataa tästä – Monimuotoiset perheet työelämässä – Opas johtajille, henkilöstöhallinnolle ja luottamushenkilöille

Monimuotoiset perheet työelämässä

Ladda ner här – Familjernas mångfald i arbetslivet – Familjevänlighetsguide för chefer, personaladministratörer och förtroendevalda

Familjernas mångfald i arbetslivet

Tilaa koulutus, painettu julkaisu tai seuraa meitä LinkedInissä!

Haluaisitko kuulla lisää? Seuraa Monimuotoiset perheet -verkostoa LinkedInissä.

Postitamme myös painettuja oppaita. Jos haluat tilata painetun oppaan tai oppaita, täytä tämä lomake. Postitamme vain vähintään 15 kappaleen tilauksia.

Voit myös tilata meiltä erilaisten perhetilanteiden huomioimiseen ja perheystävällisyyteen työelämässä liittyvää maksutonta koulutusta. Koulutusta pidämme esimerkiksi työmarkkinajärjestöjen henkilöstölle sekä muille työelämän asiantuntijoille ja luottamushenkilöille. Voit kysellä myös johtajille, esihenkilötyötä tekeville ja henkilöstöhallinnon ammattilaisille tarkoitettuja koulutuksia.

Koulutuksista voit ottaa yhteyttä työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunistoon tiina-emilia.kaunisto(@)monimuotoisetperheet.fi.

Tietoa perheystävällisyydestä muualla verkossa

Mothers in Business ry:n Ura <3 Perhe -aineistosivusto

Mannerheimin lastensuojeluliiton vinkkejä vanhemmille