Opas opetusalan ja opiskeluhuollon ammattilaisille

Monimuotoiset perheet koulussa -opas on ladattavissa tai tilattavissa tältä sivulta.

Monimuotoiset perheet koulussa ovat arkipäivää. Vähintään joka kolmas suomalainen lapsiperhe on tavalla tai toisella monimuotoinen. Lapsia saadaan eri tavoin. Vanhemmat myös eroavat ja muodostavat uuden perheen. Yhä useampi lapsi saapuu kouluun vuorotellen eri osoitteista. Perheessä voi olla useita vanhempia, kulttuureita ja kieliä. Joskus joku perheenjäsenistä menehtyy.

Kaikki monimuotoisuus ei kuulu tai näy päällepäin, mutta tilastollisesti katsottuna jokaisessa koululuokassa on oppilaita monimuotoisista perhetaustoista. Jokaisella lapsella ja perheellä on oma tarinansa ja sitä kannattaa kuunnella tarkasti. Usein perhemuotoon liittyy erityisiä kysymyksiä, joista koulussa työskentelevän ammattilaisen on hyvä olla tietoinen. Monimuotoiset perheet koulussa -oppaassa keskitymme kymmeneen eri perhemuotoon.

Näitä perheitä ovat:

  • Yhden vanhemman perheet
  • Uusperheet
  • Kahden kulttuurin perheet
  • Sateenkaariperheet
  • Lapsiperheet, joissa lapset ovat saaneet alkunsa hedelmöityshoidoilla
  • Monikkoperheet
  • Adoptioperheet
  • Sijaisperheet
  • Lapsen tai vanhemman kuoleman kohdanneet perheet

Opas on tarkoitettu työn tueksi opetusalan ja opiskeluhuollon ammattilaisille, erityisesti peruskoulussa. Oppaan on koonnut kymmenen perhejärjestön yhteinen Monimuotoiset perheet -verkosto. Monimuotoiset perheet -verkoston työntekijät ja verkostoon kuuluvat järjestöt vastaavat mielellään mahdollisiin kysymyksiin ja konsultaatiopyyntöihin.

Toivotamme antoisia lukuhetkiä monimuotoisuuden parissa!

Tilaa painettu versio kouluun tai oppilaitokseen

Oppaasta on julkaistu myös painettu versio. Voit tilata painetun oppaan täyttämällä tämän lomakkeen.

Opasta postitetaan kuukausittain kouluihin, opetusalan oppilaitoksiin ja vastaaviin. Opas postikuluineen on tilaajille maksuton. Yksityishenkilöille tai yksittäisille ammattilaisille meillä ei valitettavasti ole resursseja postittaa opasta. Innosta työnantajaasi tai oppilaitostasi tilaamaan oppaita, niin saat sitä kautta omasi!

Jos sinulle herää kysymyksiä tai tilauksellasi on erityisen kiire, ota yhteyttä sofia.lindqvist@monimuotoisetperheet.fi. Oppaita voi myös noutaa toimistoltamme Merihaasta. Ota yhteyttä ja sovitaan tarkemmin!

Mikäli työskentelet varhaiskasvatuksessa tai esiopetuksessa, suosittelemme tutustumaan Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -oppaaseemme.

Anna palautetta oppaasta

Jos olet jo lukenut oppaan tai käyttänyt sitä työssäsi, kuulemme mielellämme, miten hyödyllisenä pidät sitä. Vastaa siis lyhyeen palautekyselyyn.