Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opas on ladattavissa tai tilattavissa tältä sivulta.
Du kan ladda ner eller beställa guiden Familjernas mångfald i småbarnspedagogiken på den här sidan.
Monimuotoiset perheet ovat varhaiskasvatuksessa tuttu näky. Vähintään joka kolmas suomalainen lapsiperhe on tavalla tai toisella monimuotoinen. Lapsia saadaan eri tavoin ja eri kokoonpanoissa. Vanhemmat myös eroavat ja muodostavat uusia perheyksiköitä. Perheessä voi olla useampia vanhempia, kulttuureita ja kieliä. Joskus joku perheenjäsenistä menehtyy. Yhä useampi lapsi tuodaan varhaiskasvatukseen vuorotellen kahdesta eri osoitteesta.
Nämä lapset ja heidän vanhempansa ovat arkipäivää varhaiskasvatuksessa. Jokaisella lapsella ja perheellä on kuitenkin oma tarinansa, ja sitä kannattaa kuunnella tarkasti. Monesti perhemuotoon liittyy erityisiä kysymyksiä, joista ammattilaisen on hyvä olla tietoinen.
Miksi on tärkeää kiinnittää huomiota perheiden monimuotoisuuteen? Lapsen perhetilanteen ja koko perheen huomioiminen tukevat lapsen turvallista kasvua ja kehitystä. Jokaiselle lapselle on tärkeää, että hänen perheensä tunnistetaan ja hän voi olla perheestään ylpeä. Yksi keino huolehtia siitä, että varhaiskasvatus vastaa myös monimuotoisten perheiden lasten tarpeisiin, ehkäisee heihin kohdistuvaa syrjintää ja edistää heidän hyvinvointiaan, on toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu. Vuonna 2024 päivitetty opas sisältääkin vinkkejä siitä, miten varhaiskasvatuksen arjessa voidaan edistää monimuotoisissa perheissä elävien lasten yhdenvertaisuutta.
Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -oppaassa keskitymme kymmeneen eri perhemalliin.
Näitä perheitä ovat:
- Adoptioperheet
- Sijaisperheet
- Yhden vanhemman perheet
- Uusperheet
- Monikkoperheet
- Sateenkaariperheet
- Kahden kulttuurin perheet
- Tahatonta lapsettomuutta kohdanneet perheet
- Lapsen kuoleman kohdanneet perheet
- Vanhemman kuoleman kohdanneet perheet
Opas on tarkoitettu työn tueksi kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille, erityisesti varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Oppaan on koonnut kymmenen perhejärjestön yhteinen Monimuotoiset perheet -verkosto. Monimuotoiset perheet -verkoston työntekijät ja verkostoon kuuluvat järjestöt vastaavat mielellään mahdollisiin kysymyksiin ja konsultaatiopyyntöihin.
Toivotamme antoisia lukuhetkiä monimuotoisuuden parissa!
Tilaa painettu versio päiväkotiin tai oppilaitokseen
Oppaasta on julkaistu myös painettu versio. Voit tilata painetun oppaan täyttämällä tämän lomakkeen (aloita valitsemalla kieli). HUOM! Täyttämällä suomenkielisen tilauslomakkeen saat suomenkielisiä oppaita ja täyttämällä ruotsinkielisen saat ruotsinkielisiä.
Opasta postitetaan tilauksesta kuukausittain varhaiskasvatusyksiköihin, oppilaitoksiin ja vastaaviin. Opas postikuluineen on tilaajille toistaiseksi maksuton. Yksityishenkilöille tai yksittäisille ammattilaisille meillä ei valitettavasti ole resursseja postittaa opasta. Innosta työnantajaasi tai oppilaitostasi tilaamaan oppaita, niin saat sitä kautta omasi!
Jos sinulle herää kysymyksiä tai tilauksellasi on erityisen kiire, ota yhteyttä sofia.lindqvist@monimuotoisetperheet.fi. Oppaita voi myös noutaa toimistoltamme Merihaasta. Ota yhteyttä ja sovitaan tarkemmin!
Jos työskentelet peruskoulussa tai esiopetuksessa, suosittelemme tutustumaan Monimuotoiset perheet koulussa -oppaaseemme.
Anna palautetta oppaasta
Jos olet jo lukenut oppaan ja käyttänyt sitä työssäsi, kuulemme mielellämme, miten hyödyllisenä pidät sitä. Vastaa siis lyhyeen palautekyselyyn.