Työ ja perhe

Perheystävällinen työpaikka huomioi erilaiset perhemuodot ja -tilanteet, kuten bonusvanhemmat, läheisen kuoleman, eron puolisosta ja lapsettomuuskriisin.

Tältä sivulta löydät Monimuotoiset perheet työelämässä -oppaan, joiden avulla voit rakentaa työyhteisöön kaikki perhetilanteet huomioivaa perheystävällistä kulttuuria. Jokaisella on oma ainutlaatuinen perhetilanteensa. Jos se tulee huomioiduksi ja tuetuksi työyhteisössä, lisää se työntekijän sitoutumista, jaksamista ja tuottavuutta.

Tänne olemme koonneet vinkkejä, miten työehtosopimuksissa ja paikallisessa sopimisessa voi huomioida erilaisia perhemuotoja, vanhemmuuksia ja perhetilanteita.

Myös työehtosopimuksen kirjauksissa, jotka käsittelevät perhevapaita, on tärkeää huomioida erilaiset perhetilanteet. Löydät verkkosivuiltamme vinkkilistan ja ajatuksia, miten erilaisten perhetilanteiden huomioiminen onnistuu perhevapaakirjauksissa. Työpaikkojen oman vinkkilistan perhevapaiden huomioimiseen omalla työpaikalla löydät täältä.

Meillä on myös näkemyksiä siitä, miten työeläkkeet voivat huomioida nykyistä paremmin monimuotoisia perheitä. Julkaisemme piakkoin myös syntyvyyden tukemiseen työelämätavoitteita.

Kunnat ja hyvinvointialueet järjestävät työn ja perheen yhteensovitusta tukevia palveluita lasten huoltajille. Tutustu täältä, miten voit huomioida päätöksissä kaikki perhetilanteet. Verkkosivuiltamme löydät myös eduskuntavaalitavoitteemme.

Jos kaipaat lisää tietoa, millaisia haasteita eri perhetilanteissa on, tutustu Anna Moringin ja Tiina-Emilia Kauniston kirjoitukseen, joka on julkaistu Työelämän tutkimus -lehdessä vuonna 2021.

Tilaa koulutus tai seuraa meitä LinkedInissä

Haluaisitko kuulla lisää? Ota Monimuotoiset perheet -verkosto seurantaan LinkedInissä! Jaamme vinkkejä muun muassa siitä, miten eri alojen ammattilaiset voivat huomioida työssään kaikki perheet ja heidän erilaiset tarpeensa. Julkaisemme myös tietoa esihenkilöille sekä luottamushenkilöille.

Voit myös tilata meiltä erilaisten perhetilanteiden huomioimiseen ja perheystävällisyyteen työelämässä liittyvää maksutonta koulutusta. Koulutusten pituus ja sisältö räätälöidään tilaajan tarpeisiin sopivaksi.

Koulutuksista voit ottaa yhteyttä työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunistoon tiina-emilia.kaunisto(@)monimuotoisetperheet.fi.