Perhevapaat työehtosopimuksissa

Työehtosopimusten perhevapaakirjauksissa on tärkeää huomioida erilaiset perhetilanteet. Tältä sivulta löydät tietoa, miten se onnistuu.

Syyskuussa 2022 voimaan tullut perhevapaauudistus huomioi aiempaa laajemmin monimuotoisia perhetilanteita. Uudistus pohjaa uudenlaiselle logiikalle, jonka keskeiset lähtökohdat ovat:

  • vanhempien välinen tasa-arvo
  • perheiden monimuotoisuuden huomioiminen
  • perhevapaiden lapsikohtaisuus – lapsella on yhtäläinen oikeus olla kotona hoidettavana perhemuodosta riippumatta.

Työehtosopimuksissa kattavasti. Monimuotoiset perheet -verkostossa toivomme, että valitsette kunnianhimoisemman tavan ja uudistatte työehtosopimusten kirjauksia niin, että ne huomioivat myös erilaisissa perhetilanteissa olevat työyhteisön jäsenet.

Pohdittavaa työmarkkinajärjestöille

  • Oletteko valmiita tekemään perhevapaakirjaukset työehtosopimuksiin perhevapaauudistuksen uudenlaisen logiikan mukaisesti?
  • Huomioitteko monimuotoiset perhetilanteet – saavatko erilaisissa perhetilanteissa olevat yhtäläisesti palkallisia perhevapaita ja kirjataanko erilaiset perhetilanteet aiempaa tarkemmin?
  • Miten sukupuolten tasa-arvo toteutuu uusissa kirjauksissa? Jätetäänkö muut kuin synnyttäjät edelleen vähemmille palkallisille vapaille?
  • Saako uudistuksesta koitua kustannuksia? Isien ja muiden kuin synnyttäneiden vanhempien aseman parantamisella voi olla hintalappu.

Jos kaipaat apua työehtosopimuksen kirjausten muotoilussa tai muissa niihin liittyvissä asioissa, ota meihin yhteyttä. Autamme mielellämme.

Muistilista

Lapsen kuolema perhevapaan aikana, lapsen syntyminen kuolleena. Maksa vanhemmalle perhevapaan palkallinen osuus, jos lapsi syntyy kuolleena tai kuolee perhevapaiden aikana. Kirjaa tilanne selkeästi sopimukseen tai käytäntöihin.

Uusperheet. Varmista, että bonusvanhemmalla on oikeus palkallisiin perhevapaapäiviin, jos juridinen vanhempi siirtää hänelle osan kiintiöstään.

Sateenkaariperheet. Varmista, että lapsen vanhemmalla, jolle juridinen vanhempi siirtää osan kiintiöstään, on oikeus palkallisiin perhevapaapäiviin.

Yhden vanhemman perheet ja leskiperheet. Tue perheen taloutta ylimääräisillä palkallisilla perhevapaapäivillä, mikäli lapsella ei ole toista vanhempaa ja vanhempi käyttää yksin kaikki perhevapaapäivät.

Adoptioperheet. Myönnä ensimmäisenä perhevapaille jäävälle adoptiovanhemmalle yhtä paljon palkallisia perhevapaapäiviä kuin synnyttävälle vanhemmalle. Miten huomioitte yksin adoptoivan? Vanhempien kokemuslisien tulee karttua perhevapaiden aikana samaan tapaan adoptoivalla kuin synnyttävällä vanhemmalla.

Perhehoitajat. Myönnä perhehoitajille kahden vuoden palkaton vapaa, kun perheeseen sijoitetaan lapsi. Kustannuksiltaan pienellä joustolla voi olla perhehoitajalle ja sijoitettavalle lapselle suuri merkitys.