Monimuotoiset perheet -verkoston järjestöjä yhdistää se, että kaikkien kohderyhmät poikkeavat jollain tavalla oletetusta perheestä, ydinperhenormista.
Monimuotoiset perheet on kymmenen järjestön yhteistyöverkosto. Verkostoon kuuluvat adoptioperheet, kahden kulttuurin perheet, lapsikuolemaperheet, tahattomasti lapsettomat, sijaisperheet, sateenkaariperheet, monikkoperheet, leskiperheet, uusperheet ja yhden vanhemman perheet.
Jokaisella verkoston järjestöllä on jotakin huomautettavaa siitä, kuinka suomalainen perhelainsäädäntö, palvelujärjestelmä ja työelämä huomioivat perheiden monimuotoisuuden. Yhteensä Monimuotoiset perheet -verkoston järjestöt edustavat yli kolmasosaa suomalaisista perheistä.
Tietovisa
Kartuta tietojasi perheiden monimuotoisuudesta tietovisalla.
Monimuotoiset perheet -verkosto tekee vaikuttamistyötä, jotta Suomi olisi parempi paikka ihan kaikenlaisille perheille. Tavoitteena on, että kaikki perheet ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden perheiden kanssa lainsäädännössä, palveluissa ja työelämässä. Lisäksi verkoston tavoitteena on vahvistaa nykyisten ja tulevien ammattilaisten osaamista monimuotoisuuden kohtaamisesta ja perheiden erityistarpeista.
Jokainen järjestö tekee myös omaa edunvalvonta- ja vaikuttamistyötä. Lisäksi järjestöt tarjoavat perheille vertaistukea, neuvontaa ja muita palveluita.
Monimuotoiset perheet -verkoston jäsenjärjestöt ovat
Monimuotoiset perheet -verkoston toiminta perustuu Kaikkien perheiden Suomi -hankkeen (2013–2019) aikana tehdylle kehittämistyölle. Verkoston toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Verkostoa hallinnoi Sateenkaariperheet ry, ja sen työtä johtaa jäsenjärjestöjen toiminnanjohtajista koostuva johtoryhmä.