Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Käpy Lapsikuolemaperheet ry kuvituskuva. Kuvassa on erivärisistä ja muotoisista palikoista rakennettuja ihmishahmoja. Yksi punakeltainen aikuinen, yksi punainen aikuinen, yksi lapsi punaisesta ja keltaisesta palikasta kastelee kukkaa kastelukannulla kuvastaen lapsikuolemaa perheessä.

Käpy Lapsikuolemaperheet ry on valtakunnallinen vertaistukiyhdistys, jonka tarkoituksena on tukea lapsen kuoleman kokeneita perheitä.

Vertaistukea on saatavilla ensisijaisesti vanhemmille ja perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsena, nuorena tai nuorena aikuisena. Kaikki lapsensa menettäneet perheet voivat olla yhteydessä Käpyyn.

Yhdistyksen avoimet vertaistukiryhmät kokoontuvat eri puolilla Suomea. Yhdistys välittää tukihenkilöitä ja järjestää tapaamisia sekä paikallisesti että verkossa lapsensa menettäneille vanhemmille. Tukea on saatavilla myös isovanhemmille ja sisaruksille. Yhdistyksen vapaaehtoisina toimii sekä lapsen menettäneitä vanhempia että lapsenlapsen menettäneitä isovanhempia.

Käpy ry edistää lapsikuolemaperheiden yhteiskunnallista asemaa ja jakaa tietoa, jotta lapsen menettäneet saisivat nykyistä paremmin tukea. Yhdistys tekee edunvalvonta- ja vaikuttamistyötä muun muassa seuraaviin aiheisiin liittyen: suruvapaa kaikille alaikäisen lapsen menettäneille, oikeus merkitä ja nimetä kuolleena syntynyt lapsi virallisesti väestörekisteriin, lapsen kuoleman jälkeisen kriisiavun järjestelmällisen tarjoamisen kehittäminen, työhön paluuseen liittyvät käytänteet lapsen kuoleman jälkeen sekä ammattilaisten tietotaidon lisääminen surevan kohtaamisesta ja tukemisesta.

Yhdistys on julkaissut kirjallista tukimateriaalia lapsen kuoleman kokeneille perheille sekä oppaan surevan lapsen tukemisesta. Tietoa toiminnasta ja vertaistuesta jaetaan myös yhdistyksen lehden ja verkkosivujen välityksellä.

Suomessa kuolee vuosittain n. 450 alle 20-vuotiasta lasta ja 20–29-vuotiaita n. 400.