Perheystävällinen kunta

Perheystävällinen kunta huomioi kaikenlaiset perheet. Suomen perheistä vähintään joka kolmas on tavalla tai toisella monimuotoinen, eli poikkeaa ydinperhenormista.

Monimuotoisia perheitä asuu kaikissa Suomen kunnissa ja kaupungeissa. Perheystävällinen kunta huomioi kaikki asukkaansa ja muistaa perheiden sekä perhetilanteiden monimuotoisuuden kaikessa toiminnassaan. Perheystävällisyys on kunnalle sekä hyvinvoinnin että elinvoiman ja houkuttelevuuden lähde.

Perheiden monimuotoisuuden huomioiva kunta

Tutustu perheiden monimuotoisuuden huomioivan kunnan toimenpiteisiin eli Monimuotoiset perheet -verkoston kuntatavoitteisiin kaudelle 2025-2029.

Ehdokkaille ja puolueille

Monimuotoiset perheet -verkosto tarjoaa kuntavaalien ehdokkaille, puolueille ja kaikille vaalitoimintaa, kuten paneeleja järjestäville tahoille tietoa, koulutusta ja konsultointia perheystävällisyyden lisäämiseksi. Tutustu ehdokaalle-sivuun!

Kuntien ammattilaisille

Monimuotoiset perheet -verkosto tarjoaa sekä kuntien että hyvinvointialueiden työntekijöille, ja kaikille palveluissa työskenteleville, tietoa perheiden monimuotoisuuden kohtaamiseen työssään. Lue lisää osiosta Ammattilaisille. Osiosta löydät mm. oppaat kouluun ja varhaiskasvatukseen.

Esihenkilöinä ja johtajina toimiville tarjoamme perheystävällisyysoppaan.

Kunnan perheystävällisyys on käytännön tekoja

Perheystävällinen kaupunki tai kunta tarjoaa hyvän koulu- ja varhaiskasvatusympäristön sekä tukee lasten ja nuorten itsenäistä liikkumista ja harrastuksia perheen tulotasosta riippumatta. Vuorohoidon järjestäminen myös pienille koululaisille on tärkeää, eikä aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuminen voi jäädä rahasta kiinni.

Kunnan on tärkeää tarjota turvallisempia tiloja sekä mahdollisuuksia oleskella ja kohdata muita ihmisiä, niin vanhemmille ja perheille kuin eri-ikäisille lapsille. Saavutettava kulttuuri luo yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksia sekä kestävää hyvinvointia. Järjestöyhteistyö on kunnalle tärkeä väylä erilaisten kohderyhmien saavuttamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen.

Kunnan tuki vanhemmille on tärkeää esimerkiksi maahan muutettaessa tai työttömyyden kohdatessa. Kunta voi myös edistää alueensa yritysten perheystävällisyyttä ja kannustaa työnantajia perheiden monimuotoisuuden huomioimisessa.

Perheiden monimuotoisuus tarkoittaa niin uusperheitä kuin yhden vanhemman perheitä, kahden kulttuurin perheitä, kaksos- ja kolmosperheitä, sateenkaariperheitä, sijaisperheitä, adoptioperheitä sekä lapsikuoleman tai vanhemman tai puolison menetyksen kokeneita perheitä. Erilaisten lapsiperheellistymistapojen lisäksi tahaton lapsettomuus koskettaa noin joka viidettä hedelmällisessä iässä olevaa.

Perheystävällinen kunta tukee lasten, nuorten ja vanhempien hyvinvointia heidän perhetilanteestaan riippumatta, lapsettomia syrjimättä. Asukkaidensa hyvinvoinnin edistäminen on kunnan lakisääteinen tehtävä.

Kaikenlaiset perheet tulee huomioida kaikessa kunnan päätöksenteossa kaavoituksesta kulttuuripalveluihin ja joukkoliikenteestä yhteistyöhön hyvinvointialueen kanssa. Järjestöyhteistyö antaa kunnalle erinomaisen mahdollisuuden tavoittaa erilaisia perheitä ja kehittää perheystävällisyyttä monipuolisesti.

Täältä voit tutustua verkoston aluepoliittisiin tavoitteisiin. Verkosto tekee työtä myös valtakunnallisessa päätöksenteossa, ja tuo kohderyhmien sekä ammattilaisten viestejä päättäjille. Verkoston 10 perhejärjestöä tarjoaa