Ammattilaisille

Monimuotoisia perheitä yhdistää se, että oma perhe ei sovi siihen, mitä ympäröivä yhteisö ja yhteiskunta usein olettavat. Verkosto tarjoaa ammattilaisille tietoa monimuotoisista perheistä.

Lasten ja perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset kohtaavat työssään kaikenlaisia perheitä. Erilaiset perhetilanteet saattavat herättää hämmennystä myös lasten, nuorten ja perheiden palveluissa. Varautumista erilaisten tilanteiden kohtaamiseen voi lisätä tiedolla monimuotoisista perheistä ja perhetilanteista.

Monimuotoisten perheiden kanssa toimiessa ammattilaisille pätevät samat periaatteet kuin minkä tahansa perheen osalta. Usein on kuitenkin hyödyllistä tietää hieman lisää siitä, minkälaisia kysymyksiä asiakkaan perhemuotoon voi liittyä. Mistä ammattilaisen olisi hyvä olla tietoinen? Kaikkein tärkeintä kaikenlaisten perheiden kohtaamisessa on kuitenkin kuunnella perheen omaa kertomusta ja antaa sille tilaa.

Monimuotoiset perheet -verkosto tarjoaa ammattilaisille tietoa adoptioperheistä, kahden kulttuurin perheistä, sijaishoitoperheistä, uusperheistä, sateenkaariperheistä, monikkoperheistä, yhden vanhemman perheistä, tahattomasti lapsettomista sekä vanhemman tai lapsen menettäneistä perheistä.

Tutustu monimuotoisten perheiden kohtaamiseen perhemuodoittain täältä. Ota haltuun myös verkoston perhejärjestöjen materiaalit ammattilaisten työn tueksi.

Lataa ja tilaa oppaat monimuotoisista perheistä

Monimuotoiset perheet -verkosto on julkaissut oppaan varhaiskasvatuksen ammattilaisille (2021) sekä Monimuotoiset perheet koulussa -oppaan (2022), jotka voit ladata tai tilata työpaikallesi.

Verkosto on julkaissut kaksi videota monimuotoisista perheistä ja monimuotoisuuden kohtaamisesta (2021). Lapsia, nuoria ja perheitä kohtaaville ammattilaisille suunnatut videot soveltuvat itseopiskelumateriaaliksi, opetusmateriaaliksi eri oppilaitoksiin sekä keskustelun herättäjiksi työpaikan täydennyskoulutuksiin tai kehittämispäiviin.

Työkaluja lasten ja perheiden kanssa työskenteleville

Monimuotoiset perheet -verkosto tarjoaa helposti haltuun otettavia työkaluja ammattilaisten työn tueksi. Sanastosta voit nopeasti ottaa haltuun ajantasaiset termit.

Voit tulostaa monimuotoisia perheitä esittelevän julisteen luokan tai vastaanottotilan seinälle.

Lasten ja nuorten kanssa työskennellessä voit myös hyödyntää listaamme lasten- ja nuortenkirjoista, joissa huomioidaan monimuotoisia perhetilanteita.

Lisätietoa

Verkoston tuottamaa materiaalia löydät lisäksi muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisusta Vanhemmuuden ja parisuhteen tuen vahvistaminen (2019).

Tietoa monimuotoisista perheistä median ja viestinnän näkökulmasta saat katsomalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Sukupuolella väliä mediassa -koulutuksen videoklipin (2021). Puheenvuorossa tarkastellaan perheiden monimuotoisuutta ja perheiden kuvaamista mediassa.

Tilaa koulutus

Voit tilata meiltä monimuotoisiin perheisiin sekä monimuotoisten perheiden kohtaamiseen paneutuvaa maksutonta koulutusta. Koulutusten pituus ja sisältö räätälöidään tilaajan tarpeisiin sopivaksi.