Perhevapaiden palkallisissa osuuksissa on tärkeää huomioida kaikki perheet yhdenvertaisesti. Tältä sivulta löydät muistilistan pohdittavaa, miten sovitte työyhteisössä palkallisista päivistä.
Syksyllä 2022 voimaan tullut perhevapaauudistus huomioi aiempaa laajemmin monimuotoisia perhetilanteita. Se on hyvä näkyä myös työyhteisön omissa perhevapaakäytännöissä.
Työehtosopimukset eivät aina määrittele, miten palkalliset perhevapaat menevät eri perhetilanteissa. Se, miten palkalliset vapaat menevät erilaisissa perhetilanteissa, on hyvä sopia etukäteen työyhteisöissä. Näin työyhteisössä säästytään turhalta selvittelyltä eri tilanteissa.
Muistilista työyhteisölle perhevapaista
Lapsen kuolema perhevapaan aikana, lapsen syntyminen kuolleena. Maksa vanhemmalle perhevapaan palkallinen osuus, jos lapsi syntyy kuolleena tai kuolee perhevapaiden aikana. Kirjaa tilanne selkeästi sopimukseen tai käytäntöihin.
Uusperheet. Varmista, että bonusvanhemmalla on oikeus palkallisiin perhevapaapäiviin, jos juridinen vanhempi siirtää hänelle osan kiintiöstään.
Sateenkaariperheet. Varmista, että lapsen vanhemmalla, jolle juridinen vanhempi siirtää osan kiintiöstään, on oikeus palkallisiin perhevapaapäiviin.
Yhden vanhemman perheet ja leskiperheet. Tue perheen taloutta ylimääräisillä palkallisilla perhevapaapäivillä, mikäli lapsella ei ole toista vanhempaa ja vanhempi käyttää yksin kaikki perhevapaapäivät.
Adoptioperheet. Myönnä ensimmäisenä perhevapaille jäävälle adoptiovanhemmalle yhtä paljon palkallisia perhevapaapäiviä kuin synnyttävälle vanhemmalle. Miten huomioitte yksin adoptoivan? Vanhempien kokemuslisien tulee karttua perhevapaiden aikana samaan tapaan adoptoivalla kuin synnyttävällä vanhemmalla.
Perhehoitajat. Myönnä perhehoitajille kahden vuoden palkaton vapaa, kun perheeseen sijoitetaan lapsi. Kustannuksiltaan pienellä joustolla voi olla perhehoitajalle ja sijoitettavalle lapselle suuri merkitys.