Isänpäivä tulee! Ammattilainen, oletko valmis?

01.11.2024 - Uutiset - Sofia Lindqvist
Leikki-ikäinen lapsi astelee punaisissa kumisaappaissa vesilätäkössä ja vesi roiskuu. Kuvaaja: Rupert Britton, kuvapankki Unsplash.

Monissa päiväkodeissa ja alakouluissa on tapana huomioida isänpäivää. Nykypäivänä perinteitä haastavat perheiden ja perhetilanteiden monimuotoisuus.

Marraskuun toisena sunnuntaina vietetään Suomessa isänpäivää. Tänä vuonna isänpäivä on 10. marraskuuta. Monissa päiväkodeissa ja alakouluissa lapset esimerkiksi tekevät kortteja tai askartelevat jotain pientä lahjaa.

Yhdessä lapsiryhmässä voi olla edustettuna hyvin monenlaisia erilaisia perhetilanteita ja perinteitä. Jonkun perheessä ainoa vanhempi on äiti. Toisessa perheessä on kaksi äitiä. Jollakulla on taas kaksi isää. Jotkut haluavat muistaa vanhempiensa isiä, eli ukkeja, vaareja ja muita ja niidenkin osalta voi olla laaja käsitys. Tai isän sijaan lapsi voi haluta tehdä kortin vain isoisälle. Osalle lapsista isän mahdollinen poissaolo ei ole mitenkään iso asia, mutta tilanne voi myös olla seurausta surullisesta tai traumaattisesta tapahtumasta. Tällöin isänpäivän vietto voi tuntua erityisen raskaalta.

Juhlapäivät, kuten isänpäivä, herättävät tunteita, koska ne nostavat esille eroja ja normeja, joihin kaikki eivät mahdu. Suurimmalla osalla meistä on myös omia muistoja ja perinteitä kyseisten juhlapäivien vietosta. Miten toimia ammattilaisena erilaisten odotusten ja tarpeiden ristipaineessa?

Miten ikinä isänpäivää päädytäänkään ryhmässä tai luokassa huomioimaan, yksittäisen lapsen kannalta on tärkeintä, että aikuiset huolehtivat siitä, ettei lapsi joudu ikävällä tavalla puolustamaan tai selittämään omaa perhetilannettaan.

Toimi esimerkiksi näin isänpäivää valmistellessa ja viettäessä:

  • Keskustele lasten kanssa isänpäivän alla siitä, että kaikenlaisia perheitä on olemassa ja on aivan tavallista, että perheet ovat erilaisia. Apuna voi käyttää esimerkiksi lastenkirjallisuutta.
  • Kysy perheiltä, miten he toivovat, että isänpäivää huomioidaan ja oman lapsen kanssa toimitaan.
  • Kysy lapselta, kenelle hän haluaisi askarrella (isänpäivä)kortin tai lahjan.
  • Älä pakota lasta valitsemaan, kummalle tai kenelle elämässään olevalle isälle tai tärkeälle aikuiselle hän haluaa tehdä lahjan. Auta tarvittaessa lasta tekemään useampi lahja.
  • Jos isän poissaolo on lapselle surullinen asia, huomioi, että juhlapäivän tienoo voi olla hänelle vaikea.
  • Älä pakota ketään lasta osallistumaan ryhmän yhteisiin isänpäiväprojekteihin. Tarjoa vaihtoehtoista ohjelmaa lapsille, jotka eivät syystä tai toisesta halua osallistua isänpäiväohjelmaan.
  • Kutsu päiväkodin isänpäiväkahville isä, isoisä, äiti, isoäiti tai muu lapsen läheinen aikuinen.

Osa päiväkodeista ja kouluista on valinnut viettää läheisen päivää kaksi kertaa vuodessa äitien- ja isänpäivän sijasta. Tällöin lapset saavat itse valita ketä läheistä he haluavat muistaa.

Isänpäivän perinteiden muuttaminen tai muokkaaminen sopimaan paremmin kaikkien erilaisten perheiden lapsille on tapa tukea lasten hyvinvointia ja turvallista kasvua sekä kunnioittaa kaikkien itsemäärittelyoikeutta. Uudet perinteet työpaikkaympäristössä eivät estä ketään viettämästä kotioloissaan sellaista isänpäivää kuin kukin haluaa.

Monimuotoiset perheet -verkosto toivottaa kaikille oikein hyvää, omannäköistä ja kaikkia huomioivaa isän-/läheisenpäivää!

Lisätietoja perheiden monimuotoisuuden kohtaamisesta

Monimuotoiset perheet -verkosto on koonnut kaksi opasta, jotka auttavat kasvatus- ja koulutusalan ammattilaisia kohtaamaan perheiden monimuotoisuuden omassa työssään. Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opaasta julkaistiin uusi painos painos lokakuussa 2024. Opas on luettavissa verkkosivuillamme. Päiväkodit ja alan oppilaitokset voivat myös tilata sitä maksutta painettuna omaan toimipaikkaansa.

Monimuotoiset perheet koulussa -opas ilmestyi vuonna 2023. Opasta voi lukea sähköisenä verkkosivuillamme ja sitä voi myös tilata maksutta painettuna omalle työpaikalle.

Erityisasiantuntijamme Sofia Lindqvist, sofia.lindqvist@monimuotoisetperheet.fi, vastaa mahdollisiin kysymyksiin, jotka liittyvät perheiden monimuotoisuuden kohtaamiseen varhaiskasvatuksessa ja koulussa.