Eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmän puheenjohtajaksi Lotta Hamari 

19.12.2023 - Uutiset - Emma Kolu

Eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmä perustettiin jälleen tälle vaalikaudelle. Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin ensimmäisen kauden kansanedustaja Lotta Hamari (sd). Varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Bella Forsgrén (vihr.).  

Monimuotoiset perheet -ryhmä edistää perheiden monimuotoisuuden huomioimista lainsäädännössä ja päätöksenteossa, sekä lisää tietoa erilaisista perhemuodoista ja tilanteista.  

– Lainsäädännössä perheoletus on edelleen usein liian kapea, eikä vastaa perheiden arkea ja todellisuutta. Kun lakeja muutetaan, on perheiden monimuotoisuus tärkeää ottaa huomioon, toteaa Lotta Hamari. 

Ryhmä löytää Orpon hallituksen ohjelmasta useita monimuotoisille perheille tärkeitä kirjauksia. 

– Hallitus haluaa ohjelmansa mukaan esimerkiksi edistää vuoroasuvien lasten vanhempien tasa-arvoista asemaa, ja selvittää koulukyytien saatavuutta molemmille vanhemmille. Tämä on tärkeä uudistus, jota toivottavasti saadaan pian yhteistyössä edistettyä, puheenjohtaja Hamari sanoo. 

Hallitusohjelman kirjauksissa tavoitellaan työllisyyden vahvistumista sekä hyvää työelämää. 

– Hallitusohjelmassa halutaan mahdollistaa työn ja perheen yhteensovittaminen paremmin. Koska yli kolmasosa suomalaisista perheistä on monimuotoisia, on välttämätöntä huomioida erilaiset perhetilanteet. Ryhmän ja järjestöjen kanssa voimme antaa tähän työhön arvokasta tietoa perheiden arjesta sekä työn ja perheen yhdistämisen haasteista, toteaa Bella Forsgrén. 

Ryhmä on myös huolissaan hallituksen tekemistä leikkauksista. 

– Hallitus on lisäämässä lapsiperheköyhyyttä ja siirtämässä perheitä asumistuelta toimeentulotuelle. Nämäkin päätökset vaikuttavat eri tavoin erilaisiin perheisiin. On tärkeää arvioida ja seurata kaikkea päätöksentekoa myös monimuotoisten perheiden näkökulmasta, sanoo edellisellä kaudella ryhmän varapuheenjohtajana toiminut ja ryhmässä jatkava Jussi Saramo. 

Ryhmä toimii yhteistyössä Monimuotoiset perheet -järjestöverkoston kanssa. Järjestöverkostolla on terveisiä päätöksentekoon myös hallitusohjelman ulkopuolelta. 

– Esimerkiksi syntyvyyden lisäämiseksi olisi tärkeää saada ei-kaupallinen sijaissynnytys sääntelyn piiriin sekä yhdenvertaistaa ja parantaa hedelmöityshoitojen saatavuutta, toteaa Monimuotoiset perheet -järjestöverkoston johtava asiantuntija Emma Kolu. 

– Suruvapaa olisi tärkeä lisä perheenjäsenen, lapsen tai puolison menettäneille, ja mahdollistaisi surukriisin läpikäymisen ilman lääkärillä sairauslomatodistusten perässä ramppaamista, Kolu sanoo. 

Monimuotoiset perheet -järjestöverkostoon kuuluu kymmenen monimuotoisia perheitä edustavaa järjestöä. Verkoston edustamia perheitä ovat adoptio- ja sijaisperheet, sateenkaari- ja uusperheet, tahattomasti lapsettomat, yhden vanhemman perheet, kahden kulttuurin perheet, monikkoperheet sekä perheenjäsenen menettäneet. Verkosto vaikuttaa lainsäädännön lisäksi myös sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä työelämään monimuotoisten perheiden puolesta. 

Lisätietoa: 
Lotta Hamari 
Puh. 09 432 3099 
lotta.hamari@eduskunta.fi 
 
Poliittinen avustaja: Ella Immonen, puh. 050 431 3071, ella.immonen@eduskunta.fi 

Emma Kolu 
Johtava asiantuntija 
Monimuotoiset perheet –verkosto 
Puh. 050 302 4948 
emma.kolu@monimuotoisetperheet.fi