Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opas on uudistunut

04.10.2024 - Uutiset - Sofia Lindqvist

Monimuotoiset perheet -verkosto on päivittänyt Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -oppaansa. Opas tarjoaa tietoa kymmenestä eri perhemallista, monimuotoisten perheiden erityistarpeista sekä vinkkilistoja varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ammattilaisten arjen työhön. Päivityksessä lisättiin vinkkejä lasten yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Opasta voi lukea verkossa tai tilata painettuna.

Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -oppaan kansi. Kuva ja taitto: Sopiva Design.

Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opas tarjoaa tietoa kymmenestä eri perhemallista, monimuotoisten perheiden erityistarpeista sekä vinkkilistoja varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ammattilaisten arjen työhön. Päivitetyssä oppaassa on myös vinkkejä monimuotoisissa perheissä elävien lasten yhdenvertaisuuden edistämiseen. Oppaan on koonnut ja päivittänyt kymmenen perhejärjestön yhteinen Monimuotoiset perheet -verkosto.

”Perheiden monimuotoisuus yleistyy ja yhteiskunnallinen ilmapiiri muuttuu. Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opas on selkeästi löytänyt kohderyhmänsä ja painettuja oppaita tilataan meiltä jatkuvasti. Nyt oli hyvä hetki päivittää kiitettyä opasta”, sanoo oppaan toimitustyöstä vastannut erityisasiantuntija Sofia Lindqvist.

Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa – opas kasvatusalan ammattilaisille on avoimesti saatavilla verkossa. Varhaiskasvatuksen järjestäjät ja toimipaikat sekä alan ammattilaisia kouluttavat oppilaitokset voivat halutessaan tilata painettuja oppaita maksutta henkilökunnalleen tai opiskelijoilleen.

”Helsinki on todella moninainen kaupunki ja on ensiarvoisen tärkeää, että henkilöstömme saa lisää tietoa ja välineitä ihan jokaisen perheen kohtaamiseen. Olemme tarjonneet koulutusta aiheesta henkilöstöllemme yhdessä Monimuotoiset perheet -verkoston kanssa ja opas toimitetaan jokaiseen päiväkotiin”, kertoo Essi Strandén, varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen pedagoginen asiantuntija Helsingin kaupungilta.

Opas auttaa osaltaan varhaiskasvatuksen ammattilaisia toteuttamaan lakisääteistä tehtäväänsä torjua esimerkiksi perhesuhteisiin perustuvaa syrjintää ja edistää lasten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Hallitus antoi syyskuussa eduskunnalle esityksen, jonka mukaan varhaiskasvatuksen toimipaikoilla ei olisi enää 1.1.2025 alkaen velvoitetta laatia toiminnallisia yhdenvertaisuussuunnitelmia. Huolimatta siitä, hyväksyykö eduskunta lainmuutoksen, kunnilla ja varhaiskasvatuksen yksityisillä palveluntuottajilla säilyy velvollisuus arvioida yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan sekä ryhtyä suunnitelmallisesti tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Lakiluonnos herätti monissa lausujatahoissa huolta siitä, että toimipaikkakohtaisen yhdenvertaisuussuunnittelun velvoitteen poisto poistaisi suunnittelun käytännönläheisyyttä.

”Toimipaikkakohtainen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö ja henkilöstön yhdessä lasten ja perheiden kanssa käymä säännöllinen ja avoin keskustelu on pohja laadukkaalle varhaiskasvatukselle. Yhdistettynä meidän omiin materiaaleihimme ja koulutuksiimme tämä opas syventää yhteisiä keskusteluita ja auttaa tunnistamaan kehittämiskohteita”, painottaa Strandén.

”Oppaamme on hyvin käytännönläheinen. Sen avulla päiväkodit voivat arjessaan edistää yhdenvertaisuutta, vaikka varhaiskasvatuksen järjestäjän toiminnallinen yhdenvertaisuussuunnitelma liikkuisi toisella tasolla”, komppaa Lindqvist.

Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opasta jaetaan 4.10. Varhaiskasvatusmessuilla Otaniemen Dipolissa.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Sofia Lindqvist
etunimi.sukunimi@monimuotoisetperheet.fi
050 375 0831