Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opas on julkaistu

29.10.2020 - Uutiset - Anna Moring

Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opas tarjoaa tietoa kymmenestä eri perhemallista, monimuotoisten perheiden erityistarpeista sekä vinkkilistoja arjen työhön. Opas on tarkoitettu työn tueksi kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille, erityisesti varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Oppaan on koonnut kymmenen perhejärjestön yhteinen Monimuotoiset perheet -verkosto.

Vähintään joka kolmas suomalainen lapsiperhe on tavalla tai toisella monimuotoinen. Lapsia saadaan eri tavoin ja eri kokoonpanoissa. Vanhemmat myös eroavat ja muodostavat uusia perheyksiköitä. Perheessä voi olla useampia vanhempia, kulttuureita ja kieliä. Joskus joku perheejäsenistä menehtyy. Yhä useampi lapsi tuodaan varhaiskasvatukseen vuorotellen kahdesta eri osoitteesta.

Nämä lapset ja heidän vanhempansa ovat tuttu näky varhaiskasvatuksessa. Jokaisella lapsella ja perheellä on oma tarinansa, ja sitä kannattaa kuunnella tarkasti. Monesti perhemuotoon liittyy kuitenkin myös erityisiä kysymyksiä, joista ammattilaisen on hyvä olla tietoinen.

Maksuton Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opas on ladattavissa ja luettavissa verkkoversiona. Voit myös tilata itsellesi tai yhteisöllesi oppaan painetun version. Tilauslomake ja lisätietoja: www.monimuotoisetperheet.fi/ammattilaisille/opas-varhaiskasvattajille/.

Toivotamme antoisia lukuhetkiä monimuotoisuuden parissa!