Ota mallia työyhteisömme perheystävällisyyssuunnitelmasta
12.10.2022 - Kannanotot - Tiina-Emilia KaunistoSateenkaariperheet ry on julkaissut työyhteisönsä perheystävällisyyssuunnitelman. Työyhteisöön kuuluvat Monimuotoiset perheet -verkoston lisäksi Sateenkaariperheiden toiminta ja Perhesuhdekeskus.
Jokainen saa määritellä itselleen tärkeät läheissuhteet. Kaikki saavat kertoa kuulumisiaan kuukausipalaverissa. Läheisen joutuessa saattohoitoon henkilöstö on oikeutettu viikon pituiseen palkalliseen saattohoitovapaaseen. Sairaan alle 13-vuotiaan lapsen hoito on palkallista enintään neljän päivän ajan.
Tässä on joitakin tärkeitä Sateenkaariperheet ry:n käytäntöjä, jotka tukevat henkilöstöä arjen ja työn yhteensovittamisessa. Perheystävällisyyssuunnitelma ei koske vain lapsiperheellisiä, vaan on suunnitelma kaikkien henkilöstön jäsenten työn ja erilaisten läheissuhteiden yhteensovittamisen tukemiseksi.
– Perheystävällisyyden ei tarvitse tarkoittaa suuria kustannuksia. Se on usein käytännössä myötätuntoista asennetta ja joustavuutta. Käytännöistämme osa löytyy työehtosopimuksesta ja lainsäädännöstä, mutta osa on Sateenkaariperheiden paikallisesti neuvoteltuja työehtoja tai johtamisen käytäntöjä, toiminnanjohtaja Juha Jämsä kertoo.
Suunnitelman luonnoksen on tehnyt Monimuotoiset perheet -verkoston työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto, joka toimii Sateenkaariperheet ry:ssä työsuojeluvaltuutettuna.
Luonnoksen tekemisessä on hyödynnetty Monimuotoiset perheet -verkoston työehtosopimustavoitteita ja perheystävällisyysopasta, jotka sisältävät vinkkejä erilaisissa perhetilanteissa olevien tukemiseen työelämässä.
– Verkosto suosittelee kaikille työyhteisöille perheystävällisyyssuunnitelman tekemistä. Kun tuki on suunnitelmallista, se ei jää yksittäisen esihenkilön varaan. Suunnitelmassa on tärkeää huomioida erilaisia vanhemmuuksia ja perhetilanteita, kuten läheisen kuolema, lapsettomuuskriisi ja ero puolisosta, Kaunisto toteaa.
Perheystävällisyys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toimenpiteeksi
Perheystävällisyyssuunnitelma on yksi työyhteisön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaprosessin toimenpiteistä. Henkilöstö osallistui suunnitelman tekemiseen keskustelemalla luonnoksesta ja tekemällä siihen täydennyksiä.
– Perheystävällisyyssuunnitelmassa on myös mukana tavoitteemme työyhteisöstä, jossa kukaan ei joudu syrjityksi oman perhetilanteensa vuoksi. Seuraamme syrjintää osana tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaprosessia, Jämsä jatkaa.
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vahvisti suunnitelman kokouksessaan 24. syyskuuta 2022. Monimuotoiset perheet -verkosto on hallinnollisesti osa Sateenkaariperheet ry:n työyhteisöä.